Geluidsbestanden opslaan

Downloaden

Bij een geluidsbestand geldt, net zoals bij andere bestanden, dat je het op je harde schijf kan opslaan door rechts te klikken op de link, en dan “Doel opslaan als” (bij Internet Explorer) of “Koppeling opslaan als” (bij Mozilla Firefox) te kiezen.

Tip: controleer altijd aan de hand van de bestandsextensie die je in de statusbalk ziet (mp3) of je wel het juiste bestand downloadt!

Voorbeeld:
Bij AM Classical: http://www.amclassical.com/ klik je op Moonlight Sonata: http://www.amclassical.com/piano/, en pas op die pagina zie je, als je de muiswijzer laat rusten op Beethoven: Für Elise, onderaan in je statusbalk de bestandsnaam van een mp3-bestand verschijnen. Nu kan je dus downloaden door een klik op de rechtermuisknop (zie hoger).

Let op:misschien moet je eerst de bestandsextensies zichtbaar maken.  In Windows 7: http://www.sos-pc.eu/?p=950, en in Windows 8: klik in Verkenner op “Beeld”, en zet een vinkje bij “Bestandsnaamextensies”.

Opnemen

Streaming audio kan alleen met een hulpprogramma of met een plugin voor je browser worden opgenomen.
Easy Youtube Video Downloader Addon-on for Firefox: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/easy-youtube-video-download/: meer uitleg vind je hier.
Freecorder: http://freecorder.com/: meer uitleg vind je hier.
• Audacity: Audacity/
AudacityPortable: AudacityPortable.zip. Bij deze versie is geen enkele installatie nodig. De taal is reeds ingesteld op Nederlands, als Host voor de opnames is Windows WASAPI gekozen (soms kan je ook Stereo mix kiezen, maar WASAPI neemt je geluid digitaal op, en is dus te verkiezen) en als device Luidsprekers. Bovendien zit de Lame-encoder, nodig voor het opslaan als mp3, in deze zip geïntegreerd. Uitpakken, naar de submap AudacityPortable gaan, en daar AudacityPortable.exe starten.
Je kan de hele map ook op een geheugenstick zetten en dan op elke (Windows-)computer gebruiken.
Een korte handleiding bij Audacity vind je hier.