Verwerken in PowerPoint

De multimediabestanden op je harde schijf kan je nu in een PowerPointpresentatie gebruiken. Kies in het tabblad Invoegen voor Video > Video uit bestand. (of Audio > …)

Het aantal formaten dat PowerPoint aankan, lijkt heel groot (zie http://office.microsoft.com/nl-be/powerpoint-help/compatibele-audio-en-videobestandsindelingen-in-powerpoint-2010-HA010336709.aspx), maar toch zal de praktijk uitwijzen dat niet alles mogelijk is. Wanneer bepaalde codecs niet op je computer geïnstalleerd zijn, zal je bv. alleen maar klank of alleen maar beeld, of helemaal niets te zien/horen krijgen. Je speelt daarom best op veilig en zorgt ervoor dat je videobestand in AVI– of WMV-formaat beschikbaar is, zeker als je het nadien wil afspelen met een oudere versie van PowerPoint. In Power­Point 2010 kan je overigens ook (als tenminste de juiste codecs op je pc geïnstalleerd zijn!) probleemloos werken met MP4 of 3GP.

Je bladert naar de map met je videobestanden en je selecteert je filmpje. Je kan dadelijk controleren of je videobestand ook inderdaad kan worden afgespeeld in PowerPoint.

Tip: in PowerPoint 2010 kan je ook slechts een fragment uit je film halen, zodat je dit niet op voorhand met bv. Freemake Video Converter hoeft te doen.

Op een gelijkaardige manier voeg je geluid in je presentatie. Om te voorkomen dat je geluid stopt bij een nieuwe dia selecteer je het luidsprekertje dat in je dia verschijnt. Je ziet dan een nieuw tabblad Hulpmiddelen voor audio; bij Afspelen wijzig je de instellingen naar eigen wens.

Bij het opslaan van een PowerPointbestand worden vanaf MS Office 2010 de audio- en videobestanden geïntegreerd in het pptx-bestand. Bij oudere versies worden multimedia niet ingebed maar gekoppeld. Best controleer je toch nog eens of je presentatie ook op een andere computer de gewenste audio/video weergeeft!

Wil je echt zeker zijn dat al je multimediabestanden mee gekopieerd worden, gebruik dan de functie Bestand > Opslaan en verzenden > Pakket inpakken voor cd (of: Bestand > Publiceren > Inpakken voor cd in Office 2007).